Dieta OleofarmVitum®…
  ...naturalne bogactwo
kwasów omega-3

 
 
 

LenVitol ®

 

Skład

Olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy.
 

Zastosowanie

Olej lniany Lenvitol® polecany jest dla dzieci powyżej 3-go roku życia i dorosłych w celu uzupełniania w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów omega-3.
 

Przechowywanie

Olej lniany tłoczony na zimno stosowany w diecie OleofarmVitum® należy przechowywać w temp. 4-10 °C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła. Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
 

Zalecane spożycie

Dzieci powyżej 3-go roku życia 5 ml (ok. 1 łyżeczka), dorośli od 30 ml do 60 ml (ok. 2-4 łyżek stołowych) dziennie w trakcie posiłków. LenVitol® można spożywać w postaci pasty z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub owoców.
 

Dzienna porcja

Dzienna porcja zawiera: 5 ml (4,7 g) 30 ml (28 g) 60 ml (56 g)
Kwasy tł. wielonienasycone, w tym 3,4 g 20 g 41 g
omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 2,7 g 16 g 32,5 g
omega-6 (kwas linolowy) 0,7 g 4 g 8,5 g
Kwasy tł. jednonienasycone 0,8 g 5 g 9,5 g
 

Ważna informacja

Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego  tłoczonego na zimno w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju.

Uwaga

Smak i zapach oleju lnianego może być zróżnicowany w zależności od partii nasion, warunków uprawy czy roku zbioru. Dopuszczalny jest zapach i smak goryczkowy, ziołowy itp. Zmienny smak i zapach oleju jest wynikiem obecności różnych naturalnych substancji występujących w nasionach lnu, które nie są usuwane z oleju, ponieważ jest on tłoczony na zimno i nie poddawany dalszej obróbce (np. procesowi rafinacji lub deodoryzacji). Różnice w smaku i zapachu są naturalną cechą oleju tłoczonego na zimno i nie są oznaką obniżenia jakości oleju. Są gwarancją, że olej nie został poddany żadnym dodatkowym procesom oczyszczania.