Dieta OleofarmVitum®…
  ...naturalne bogactwo
kwasów omega-3

 
 
 

Zalecenia dietetyczne

 
Podstawowe zalecenia dla pacjentów
  • W ciągu dnia należy spożywać regularnie 4-5 posiłków, w równych odstępach czasu, z przerwami nie krótszymi niż 2,5 godziny i nie dłuższymi niż 4 godziny (optymalna przerwa to 3 godziny), unikając przejadania się.
  • Kolacja powinna być lekkostrawna i spożywana nie później niż 2-3 godziny przed snem.
  • Między posiłkami chory powinien ograniczyć się wyłącznie do picia wody lub niesłodzonej herbaty ziołowej.
  • Powinno się ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastępować je olejami roślinnymi i rybimi.
  • Polecane jest skrapianie warzyw olejami tłoczonymi na zimno w celu wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • Metody przyrządzania potraw: gotowanie na parze, duszenie na małym ogniu, pieczenie w naczyniu żaroodpornym, na pergaminie.
  • Smażenie jest najmniej polecanym sposobem obróbki kulinarnej. Smażyć najlepiej na olejach rafinowanych, które są przystosowane do podgrzewania. Można krótko podsmażać na oliwie z oliwek. Zalecane jest smażenie na wodzie z dodatkiem oleju: wlać wodę na patelnię z grubym dnem, następnie taką samą ilość oleju. Potrawy mają wtedy smak i zapach jak przy smażeniu tradycyjnym.
  • Korzystać z warzyw sezonowych, a w zimie sięgać po mrożonki – są produkowane z warzyw zbieranych w sezonie.
  • Dobór pieczywa. Każde pieczywo jest lepiej strawne gdy jest czerstwe. Zalecany jest chleb żytni 100% na zakwasie lub bułki grahamki. Pieczywo żytnie jest najzdrowszym rodzajem pieczywa gdyż nie powoduje wahań cukru we krwi. Dopuszczalny jest również chleb orkiszowy pieczony w domu. Wyjątkową grupę stanowią pacjenci chorujący na przewlekłe zapalenie i kamicę pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, z chorobami miąższu wątroby, przewlekłym zapaleniem trzustki oraz wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, w przypadku których polecane jest pieczywo pszenne, jasne i czerstwe, biszkopty na białkach i sucharki. Te i inne rodzaje pieczywa można spożywać, gdy chory nie ma nietolerancji glutenu. Gluten jest białkiem obecnym w większości zbóż (pszenica, jęczmień, żyto, owies), działa alergizująco i często wywołuje różne dolegliwości lub zaostrza objawy istniejących chorób. Chory może mieć ukrytą, niezdiagnozowaną nietolerancję glutenu o różnym nasileniu. Najbardziej alergizujący jest gluten  pszenny. Odstawienie pieczywa pszennego na rzecz bezglutenowego przynosi poprawę stanu zdrowia u takich  osób. Warto wykonać test na nie tolerancję glutenu. Jeśli występuje silna nietolerancja glutenu, wówczas dozwolony jest tylko chleb bezglutenowy: kukurydziany, świętojański lub amarantusowy, dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Mikroflora jelit jest istotna dla prawidłowego trawienia i odporności organizmu. Wiele sytuacji wymaga odbudowy  flory bakteryjnej przewodu pokarmowego: po leczeniu, antybiotykoterapii,  chemioterapii, radioterapii, operacjach, o obniżonej odporności, przy uporczywych biegunkach, wzdęciach. Zaleca się wtedy spożywanie probiotyków – bakterii kwasu mlekowego, które dostępne są w aptekach w postaci kapsułek lub proszku do sporządzania zawiesiny wodnej.
   

Przeczytaj zalecenia dietetyczne dla chorych na:

 
 

Zalecenia dietetyczne dla chorych na nowotwory

Dieta w profilaktyce nowotworów powinna być zgodna z zasadami zdrowego żywienia. Podstawą diety...  czytaj więcej

 

Zalecenia dla chorych na cukrzycę typu 2 insulinoniezależną

Bardzo istotne jest regularne spożywanie posiłków: 4-6 razy dziennie, w małych porcjach co pobudza...  czytaj więcej

 

Schorzenia wątroby

Oznakami niewłaściwie funkcjonującej wątroby jest zakłócone trawienie, brak łaknienia, osłabienie,...  czytaj więcej

 

Schorzenia układu sercowo-naczyniowego

Należy zwrócić szczególną uwagę na ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego z dużą...  czytaj więcej

 

Choroby Autoimmunizacyjne

Choroby reumatyczne (potocznie reumatyzm) są grupą chorób charakteryzujących się przewlekłymi...  czytaj więcej

 

Literatura

Zawarte na stronie informacje na temat zaleceń żywieniowych i samej diety zostały opracowane w oparciu...  czytaj więcej