Dieta OleofarmVitum®…
  ...naturalne bogactwo
kwasów omega-3

 
 
 

O diecie OleofarmVitum ®

 
Dieta OleofarmVitum® uwzględnia tryb życia współczesnych pacjentów i dostępność produktów żywnościowych w zasięgu każdego konsumenta. Dieta ta nakłania do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych i wybierania jak najmniej  przetworzonych produktów. Dostarcza także potrzebną ilość energii i nie nakazuje eliminacji konkretnych grup produktów spożywczych.

Dieta OleofarmVitum® może być stosowana u każdego pacjenta dbającego o kondycję zdrowotną, a zwłaszcza u osób zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi a także jest w pełni uzasadniona do stosowania u osób ze schorzenia mi o podłożu  zapalnym.

Dieta OleofarmVitum®  zaleca spożywanie jako głównego źródła tłuszczu oleju lnianego wysokolinolenowego, gdyż wg badań czynnikiem sprzyjającym indukowaniu nowotworów nie jest ilość tłuszczu w diecie, a wysoki poziom kwasów tłuszczowych n-6, sztucznych izomerów kwasów tłuszczowych trans oraz obróbka termiczna podatnych na oksydację tłuszczów roślinnych.

Dieta OleofarmVitum® dostarcza w codziennej dawce witaminę E, która przeciwdziała  utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do toksycznych nadtlenków i aktywnych rodników tlenowych.

Dieta OleofarmVitum® ogranicza udział cukrów prostych, których to nadmiar w diecie może powodować niekorzystny wpływ na metabolizm i układ krążenia, zwiększając ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II i chorób serca. Ograniczeniu podlega zwłaszcza fruktoza, która przekształcana jest do trójglicerydów i tkanki tłuszczowej, powodując niekontrolowany wzrost masy ciała.

Dieta OleofarmVitum®  jest zgodna z aktualną wiedzą akademicką.